Na prośbę mojej przyjaciółki, zapracowanej mamy trójki dzieci - lekko zmodyfikowany przepis mistrza kuchni Michela Roux z książki "Jajka".
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 50 g stopionego masła
- 270 ml mleka
- pół łyżeczki esencji waniliowej (lub kilka kropel dowolnego aromatu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie - jeśli macie słabą gofrownicę, poniżej 1000 W, warto dodać)
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli. Delikatnie dodajemy pianę do ciasta i mieszamy na jednolitą masę.
W zależności od gofrownicy pieczemy gofry od 3 do nawet 12 minut (ja moje piekłam około 10), aż się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!