środa, 19 grudnia 2012

Kugiel (kugel) ziemniaczany





Kugiel poznałam dzięki mojej teściowej. To tradycyjna potrawa żydowska, chociaż wiele narodów robi własną wersję tej pysznej babki. Kugiel polski robi się z ziemniaków, dodając do nich mięso lub kiełbasę, oraz cebulę. W kuchni żydowskiej mówią na tę potrawę kugel i robią go również w wersji słodkiej z makaronu lub ryżu, dodając jabłka i cynamon. Ja preferuję jednak kugiel w postaci babki ziemniaczanej, którą przygotowuje się bardzo podobnie do ciasta na placki ziemniaczane.
Polecam!

 
Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g pieczonego mięsa wieprzowego lub podsmażonej kiełbasy (lub jednego i drugiego)
  • 3 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • ok. 200 g mąki (średnio 100 g na każdy kilogram ziemniaków)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki (opcjonalnie)




Ziemniaki trzemy na tarce tak, jak do placków ziemniaczanych - ja używam do tego malaksera, bo jest dużo szybciej i nie boli nadgarstek :) Dodajemy jajka i mąkę i mieszamy.
Na patelni podsmażamy kiełbasę, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę, doprawioną papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do masy i mieszamy. Pietruszkę kroimy drobno i mieszamy z resztą składników.

Formę do pieczenia smarujemy masłem lub smalcem i wysypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej formy wlewamy powstałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem około 1 - 1,5 godziny, do suchego patyczka.

Kugiel najlepszy jest na drugi dzień, kiedy stężeje - można go wtedy ładnie i równo pokroić i odgrzewać w piekarniku lub na patelni. Podawać gorący.




Smacznego!