Polecam!
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 500 g pieczonego mięsa wieprzowego lub podsmażonej kiełbasy (lub jednego i drugiego)
- 3 średnie cebule
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- ok. 200 g mąki (średnio 100 g na każdy kilogram ziemniaków)
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki (opcjonalnie)
Ziemniaki trzemy na tarce tak, jak do placków ziemniaczanych - ja używam do tego malaksera, bo jest dużo szybciej i nie boli nadgarstek :) Dodajemy jajka i mąkę i mieszamy.
Na patelni podsmażamy kiełbasę, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę, doprawioną papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do masy i mieszamy. Pietruszkę kroimy drobno i mieszamy z resztą składników.
Formę do pieczenia smarujemy masłem lub smalcem i wysypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej formy wlewamy powstałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem około 1 - 1,5 godziny, do suchego patyczka.
Kugiel najlepszy jest na drugi dzień, kiedy stężeje - można go wtedy ładnie i równo pokroić i odgrzewać w piekarniku lub na patelni. Podawać gorący.
Smacznego!