Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 małego ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 małej cebulki lub szalotki
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: kilka kropli sosu tabasco, ulubione zioła (np. pietruszka, kolendra)
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Można też rozgnieść awokado widelcem, a cebulkę i czosnek bardzo drobno pokroić, ja jednak wolę wersję gładkiej pasty.
Podawać jako dodatek do tostów, tortilli, nachos lub pokrojonych świeżych warzyw (pieczarek, marchewki, pora itp.).
Mała uwaga techniczna - awokado musi być naprawdę miękkie. Jeśli kupicie twardy owoc wystarczy włożyć go do papierowej torby na 2-3 dni i powinien zmięknąć. Najłatwiej obrać awokado krojąc je na połowę - następnie wbijamy ostrze noża w pestkę (równolegle), lekko przekręcamy i wyjmujemy pestkę. Miąższ awokado można wtedy łatwo oddzielić łyżką od skórki.