wtorek, 8 stycznia 2013

Guacamole





Święta i ostatnia noc roku za nami. Przyszedł czas na rozprawienie się z nadprogramowymi kilogramami i dlatego 2013 rok zaczynam delikatnie, od lekkich przepisów na lekkie, ale smaczne przekąski. Pierwszą z nich będzie guacamole, czyli rodzaju dipu, który Meksykanie podają najczęściej z nachos. Guacamole można przygotować w tak wielu wersjach, że nie ośmielę się użyć stwierdzenia, że mój przepis jest przepisem podstawowym, bo zapewne tak nie jest :) Jednak można go dowolnie modyfikować dodając np. sos tabasco, świeże pomidory, zioła, kozi ser itp. I tak najważniejsze jest mocno dojrzałe awokado.


Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 małej cebulki lub szalotki
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kilka kropli sosu tabasco, ulubione zioła (np. pietruszka, kolendra)

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Można też rozgnieść awokado widelcem, a cebulkę i czosnek bardzo drobno pokroić, ja jednak wolę wersję gładkiej pasty.
Podawać jako dodatek do tostów, tortilli, nachos lub pokrojonych świeżych warzyw (pieczarek, marchewki, pora itp.).
Mała uwaga techniczna - awokado musi być naprawdę miękkie. Jeśli kupicie twardy owoc wystarczy włożyć go do papierowej torby na 2-3 dni i powinien zmięknąć. Najłatwiej obrać awokado krojąc je na połowę - następnie wbijamy ostrze noża w pestkę (równolegle), lekko przekręcamy i wyjmujemy pestkę. Miąższ awokado można wtedy łatwo oddzielić łyżką od skórki.




 Smacznego!