Wkładając go w sklepie do koszyka od razu pomyślałam o tarcie z jarmużem w roli głównej. Oczywiście miało być szybko i mało skomplikowanie. Zrobiłam szybki przegląd lodówki, wyjęłam to, co wymagało już działania i powstała pyszna tarta - doskonała na ciepłą kolację. Bardzo polecam!
Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 średni por (biała część)
- 300 g pieczarek
- 1 tacka jarmużu (ok. 400 g)
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- 10 łyżek śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- ok. 4 łyżek masła
Por kroimy drobno i podsmażamy na maśle dodając odrobinę soli. Dodajemy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Dodajemy nieco soli i pieprzu, mieszamy, podsmażamy na wolnym ogniu aż sok z pieczarek w większości wyparuje.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie - nakrywamy je odwróconą do góry dnem formą do tarty i nożem obrysowujemy kształt formy. Odwracamy formę z ciastem, układamy je na dnie i brzegach wyklejając boki pozostałym ciastem. Ciasto na dnie formy nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na bok.
Gotowe pieczarki i por przekładamy do większej miski, na patelni roztapiamy dwie łyżki masła i dodajemy pokrojony wcześniej jarmuż. Ważne, żeby usunąć z liści grube rdzenie, żeby całość równomiernie się upiekła. Jarmuż lekko solimy i podsmażamy na patelni z masłem przez kilka minut. Tak przygotowany jarmuż mieszamy z pieczarkami i porem i wykładamy do formy z ciastem.
Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). W misce mieszamy śmietanę z jajkami i gałką muszkatołową, dodając do smaku sól i pieprz. Zalewamy całość tą mieszanką, a na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.
Pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie - nakrywamy je odwróconą do góry dnem formą do tarty i nożem obrysowujemy kształt formy. Odwracamy formę z ciastem, układamy je na dnie i brzegach wyklejając boki pozostałym ciastem. Ciasto na dnie formy nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na bok.
Gotowe pieczarki i por przekładamy do większej miski, na patelni roztapiamy dwie łyżki masła i dodajemy pokrojony wcześniej jarmuż. Ważne, żeby usunąć z liści grube rdzenie, żeby całość równomiernie się upiekła. Jarmuż lekko solimy i podsmażamy na patelni z masłem przez kilka minut. Tak przygotowany jarmuż mieszamy z pieczarkami i porem i wykładamy do formy z ciastem.
Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). W misce mieszamy śmietanę z jajkami i gałką muszkatołową, dodając do smaku sól i pieprz. Zalewamy całość tą mieszanką, a na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.
Pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut.