Do tortu bezowego przymierzałam się od lat, ale zawsze uznawałam, że upieczenie bezy, która na zewnątrz jest chrupiąca, a w środku ciągnie się jak toffi to dla mnie zbyt trudne zadanie. Okazało się, że nie taki diabeł straszny... Tort jest naprawdę prosty do zrobienia, a im bardziej niedbale ułoży się masę bezową przed pieczeniem tym bardziej spektakularny efekt końcowy. Piekłam na specjalne zamówienie przyjaciół, a oryginał przepisu znajdziecie tutaj.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone dobrze schłodzonego
- 250 ml śmietany 30% (ew. 36%) dobrze schłodzonej
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody - schłodzone
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: 2 łyżki likieru kawowego
- 1 puszka gruszek
- bita śmietana do dekoracji
- odrobina kawy rozpuszczalnej (drobno mielonej) do dekoracji
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i używając np. talerza narysować dwa okręgi o średnicy ok. 25-30 cm każdy (można to zrobić na dwóch blachach i piec jednocześnie).
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo (ważne!), po 1 łyżce dodawać cukier i nadal ubijać. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masę podzielić na pół i wyłożyć na narysowane koła. Wykładając można tworzyć łyżką "góry i doliny" - wtedy beza po upieczeniu będzie miała ciekawą strukturę.
Piec przez godzinę w 140 stopniach C z termoobiegiem. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc).
Do miski, w której będziemy ubijać masę wsypać kawę, zalać gorącą wodą i poczekać chwilkę aż ostygnie. W międzyczasie dodać cukier i wymieszać (można łyżką). Kiedy całość będzie już chłodna dodajemy śmietankę, lekko mieszamy z kawą i cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji kremu. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo likier - jeśli chcecie krem bez alkoholu można ten krok pominąć.
Na jednym z blatów rozsmarowujemy krem i układamy pokrojone w półksiężyce gruszki. Przykrywamy drugim blatem, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kawą.
W sezonie letnim można użyć innych owoców: malin, jeżyn, borówek amerykańskich, truskawek itp. Tort można również zrobić z podwójną porcją masy i bez bitej śmietany. Możliwości jest naprawdę wiele - wszystko zależy od Waszych upodobań i fantazji :)
Smacznego!