Składniki na 8 saszetek:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 250 g cebuli
- 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego (lub zwykłego sojowego)
- 1 łyżka oleju arachidowego/ sezamowego
- 0,5 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie sera bałkańskiego/ fety/ sera koziego
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka dodając masło, dusimy przez chwilę pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą sok doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i dusimy ponownie do miękkości (około 15-20 minut).
W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, podsmażamy lekko na oleju arachidowym dodając sos sojowo-grzybowy. Mieszamy i czekamy aż zmięknie, po czym łączymy ją z pieczarkami doprawiając ewentualnie całość do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamy, każdy płat dzielimy na 8 części. Na jednym kawałku układamy dużą łyżkę farszu z pieczarek, na to kładziemy plaster szynki, kilka kostek sera, po czym przykrywamy ser szynką. Drugi kawałek ciasta lekko rozciągamy i przykrywamy nim wszystkie składniki łącząc kawałki ciasta widelcem w taki sposób, żeby nie dopuścić do ewentualnego wypłynięcia farszu. Postępujemy tak aż powstanie 8 saszetek. Każdą z nich nacinamy delikatnie nożem na wierzchu tworząc trzy ukośne linie, żeby gorące powietrze gromadzące się w środku podczas pieczenia miało ujście i nie rozkleiło saszetek.
Gotowe saszetki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy wodą i pieczemy z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15-20 minut - do zrumienienia się ciasta. Podajemy gorące.
Smacznego!