sobota, 13 lipca 2013

Saszetki z pieczarkami i serem bałkańskim




Klasyczne saszetki z ciasta francuskiego z farszem z pieczarek - koło ratunkowe kiedy mamy niespodziewanych gości albo mało czasu na przygotowanie czegoś ciepłego do jedzenia. Wzbogacone o ser bałkański i szynkę szwarcwaldzką są sycące i doskonałe na chłodniejsze dni.


Składniki na 8 saszetek:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 250 g cebuli
  • 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego (lub zwykłego sojowego)
  • 1 łyżka oleju arachidowego/ sezamowego
  • 0,5 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie sera bałkańskiego/ fety/ sera koziego
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej



Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka dodając masło, dusimy przez chwilę pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą sok doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i dusimy ponownie do miękkości (około 15-20 minut).
 
W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, podsmażamy lekko na oleju arachidowym dodając sos sojowo-grzybowy. Mieszamy i czekamy aż zmięknie, po czym łączymy ją z pieczarkami doprawiając ewentualnie całość do smaku solą i pieprzem.
 
Ciasto francuskie rozwijamy, każdy płat dzielimy na 8 części. Na jednym kawałku układamy dużą łyżkę farszu z pieczarek, na to kładziemy plaster szynki, kilka kostek sera, po czym przykrywamy ser szynką. Drugi kawałek ciasta lekko rozciągamy i przykrywamy nim wszystkie składniki łącząc kawałki ciasta widelcem w taki sposób, żeby nie dopuścić do ewentualnego wypłynięcia farszu. Postępujemy tak aż powstanie 8 saszetek. Każdą z nich nacinamy delikatnie nożem na wierzchu tworząc trzy ukośne linie, żeby gorące powietrze gromadzące się w środku podczas pieczenia miało ujście i nie rozkleiło saszetek.
 
Gotowe saszetki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy wodą i pieczemy z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15-20 minut - do zrumienienia się ciasta. Podajemy gorące.




Smacznego!