Ciasto bez pieczenia - właściwie szybkie, chociaż dobrze je przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki nabrały wilgoci. Mocno słodkie dzięki kajmakowi, ale jednocześnie gorzkawe od 100% gorzkiej czekolady. Waniliowe przez domowy budyń i śmietankowe od bitej śmietany. Do kawy wprost idealne. Oryginał przepisu znajdziecie tutaj.
Składniki:
- ok. 500 - 600 g herbatników maślanych (można zastąpić pełnoziarnistymi)
- 2 puszki masy kajmakowej
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 500 ml śmietany 30%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 100 g startej gorzkiej czekolady 100% (ew. mniej gorzkiej min. 70%)
Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać mieszając, żeby nie przywarł do dna garnka, mocno ciepły wyłożyć na herbatniki, wyrównać, położyć następną warstwę herbatników.
Przygotować budyń - zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, wlać do gotującego się mleka. Gotować około 2-3 minuty ciągle mieszając, żeby nie było grudek. Gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Blachę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i po wystudzeniu schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc), żeby herbatniki zmiękły.
Po tym czasie wyjąć formę z lodówki, odwinąć folię i ubić śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłożyć ubitą śmietanę na ciasto, wyrównać, posypać tartą czekoladą. Podawać schłodzone.
Smacznego!