wtorek, 22 października 2013

Ciasto jak 3 BIT




Ciasto bez pieczenia - właściwie szybkie, chociaż dobrze je przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki nabrały wilgoci. Mocno słodkie dzięki kajmakowi, ale jednocześnie gorzkawe od 100% gorzkiej czekolady. Waniliowe przez domowy budyń i śmietankowe od bitej śmietany. Do kawy wprost idealne. Oryginał przepisu znajdziecie tutaj.

Składniki:
  • ok. 500 - 600 g herbatników maślanych (można zastąpić pełnoziarnistymi)
  • 2 puszki masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g startej gorzkiej czekolady 100% (ew. mniej gorzkiej min. 70%)
Formę o wymiarach ok. 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia - ułatwi on wyjmowanie ciasta z formy.
Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać mieszając, żeby nie przywarł do dna garnka, mocno ciepły wyłożyć na herbatniki, wyrównać, położyć następną warstwę herbatników.

Przygotować budyń - zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, wlać do gotującego się mleka. Gotować około 2-3 minuty ciągle mieszając, żeby nie było grudek. Gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Blachę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i po wystudzeniu schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc), żeby herbatniki zmiękły.

Po tym czasie wyjąć formę z lodówki, odwinąć folię i ubić śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłożyć ubitą śmietanę na ciasto, wyrównać, posypać tartą czekoladą. Podawać schłodzone.



Smacznego!