wtorek, 22 października 2013

Spaghettini z tofu






Czasami oglądanie telewizji popłaca - na jednym z kanałów kulinarnych wypatrzyłam pyszny i prosty przepis na mój ulubiony makaron. Pierwszy raz użyłam w kuchni tofu i nie rozczarowałam się - sos co prawda nie powala wyglądem, ale  jest doskonały w smaku. Polecam dla wegetarian!


Składniki:
  • 500 g makaronu spaghettini
  • 180 - 200 g tofu naturalnego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 0,5 szklanki drylowanych zielonych oliwek (razem z zalewą)
  • 0,5 szklanki i 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki czerwonego pesto (lub 1 łyżeczka suszonego peperoncino
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • świeża roszponka lub bazylia do dekoracji
  • kilka łyżek wody

W dużym garnku wstawiamy osoloną wodę na makaron.

Na głęboką patelnię lub do rondla wlewamy 0,5 szklanki oliwy i po rozgrzaniu jej wrzucamy tofu pokrojone w kostkę. Po minucie dodajemy suszone pomidory, podlewamy kilkoma łyżkami wody (mniej więcej 1/5 szklanki) i dusimy około 5 minut. Pod koniec dodajemy oliwki razem z zalewą i po zagotowaniu miskujemy całośc na jednolitą masę.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko niedogotowany. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Gotujemy przez chwilę i wrzucamy makaron. Lekko solimy. Cały czas mieszając czekamy aż makaron wchłonie wodę.

Gotowy makaron układamy na talerzu , nakładamy sos i dekorujemy bazylią lub roszponką.




Smacznego!