czwartek, 1 sierpnia 2013

Faszerowana cukinia z passatą pomidorową




Lubicie cukinię? Ja bardzo! Lubię grillowaną, lekko spryskaną czosnkową oliwą z oliwek, lubię w leczo, ale lubię również w wersji faszerowanej. Farsz jak do gołąbków - zrobienie go trwa tyle, ile ugotowanie ryżu. Ładna duża cukinia (lub kilka mniejszych) i trochę gotowej passaty pomidorowej (np. z tego przepisu) stworzą jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.
Bardzo polecam!



Składniki:
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne)
  • 1 jajko
  • 100 g ryżu (ugotowanego)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 litr passaty pomidorowej

Z mięsa, jajka i ryżu robimy farsz mieszając ze sobą wszystkie składniki i dodając soli i pieprzu do smaku.

Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół  i łyżką wybieramy tę część miąższu, w której znajdują się pestki - wykorzystamy go do sosu. W wydrążone na kształt łódek cukinie nakładamy farsz, a następnie łączymy obie części ze sobą lekko dociskając.


Tak przygotowane cukinie układamy w dużym garnku, zalewamy passatą i dodajemy pokrojony w kostkę miąższ pozostały z cukinii. Gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Podajemy gorące.




Smacznego!